Quantcast
Channel: Gourmetmorsan
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

Midsommarhelgen är snart här!

$
0
0






































Snart dags för midsommarfirande!

Ända sedan jag var liten  har jag älskat den här högtiden. Minnen från uppväxten är starka då man steg upp i ottan för att plocka jordgubbar och ta upp färsk potatis som senare skulle stå på många getteröbors middagsbord. Kransbindning och att jag som flicka fick ta på mig min finaste klänning, oftast vit, och som lätt blev smutsig innan kvällen ens hade börjat. Vet inte riktigt vad min mamma och pappa tänkte på. Klänningen skulle senare ersättas av något mindre ömtåligt då barn och vuxna spelade årets viktigaste fotbollsmatch. Alltid ett måste under våra midsommarfirande!

Även några varv runt midsommarstången med "Små grodorna" och "Å jänta å jag" hörde kvällen till. På vårt bord var det alltid nypotatis och varmrökt lax och till dessert jordgubbar och grädde eller glass. Det skulle aldrig förekomma att byta ut något av detta till några nymodernigheter.

Midsommar är extra stark förknippat med naturen, och vi flyttar oss ut och man tager vad man haver. Nåt som jag tycker passar utmärkt till midsommar är att blanda porslin i olika färger och mönster. Att duka upp mitt i naturen på en vacker plats ger en sån känsla av frihet, eller hur? Ta med naturen in, ifall det inte finns möjlighet att spendera den ute. Löva, plocka blommor och sätt i glas och vaser. Spara och ta tillvara på glasburkar. De funkar fint att blanda och servera drinken i eller att använda som blomstervaser. Bind din egen mini-midsommarsång av en toarullehållare med björkris och dekorera med blommor från trädgården eller ängen. Låt alla vara med i förberedelserna då blir dagen och kvällen så mycket roligare. 

♥ Jag önskar er alla en riktigt härlig midsommarhelg! Kram





Sillahallens sillstubbe
tilltugg 8 personer/Förrätt 4 personer

500 gr matjessill, finhackad
2 kalla potatisar, hackade i tärningar
1/2 röd lök, finhackad
1 vitlökklyfta pressad
2 msk finhackad dill
2 dl creme fraiche
Salt och peppar
2 avlånga mjuka tunnbröd
Garnering: Finhackad grädlök

Gör så här:
Skär matjessilen, potatisen och rödlök i mindre bitar. Blanda crème fraîche, vitlök, dill tillsammans med sillen, potatisen, röd löken och äggen. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen i 4 rektangulära tunnbröd och rulla ihop dem, Ta plastfolie runt varje rulle och låt vila i kylen. Går med fördel att förberedas dagen innan. Vid servering strö över hackad gräslök.


Ängavikens laxröra
tilltugg 8 personer/Förrätt 4 personer

100 gr varmrökt lax
2 dl creme fraiche
1 syrligt äpple, finhackat
3-4 msk finriven färsk pepparrot
1 msk sweet chili sås
1 msk citronmajonäs
Hård tunnbröd som är brutna i mindre bitar

Gör så här:
Strimla sönder laxen. Blanda creme friache, citronmajonäs och laxen. Skala och finhacka äpplet, riv pepparroten. (Pepparroten kan variera i styrka, så smaka dig fram till rätt mängd). Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.


Pepparrotssnaps
1 flaska

70 cl ren sprit
50 gr färsk pepparrot i skivor

Gör så här:
Skär pepparroten i skivor. Lägg den i kaffefilter. Häll spriten i en större syltburk. Fäst kaffefiltret med pepparroten ovan spriten utan att det kommer i kontakt med varandra. Fäst kaffefiltret runt kanten på burken och sätt på tötslutande lock. låt stå i 2-3 dygn beroende på hur mycket smak man änskar. Ta bort kaffefiltret och häll upp på ren galsflaska. Sedan är det bara att njuta av den "lille".



Midsommar i det gröna.
Häromkvällen när jag lämnat båtviken bakom mig, och skulle jag cykla hemåt (mot mamma och pappas hus) fylldes jag med så mycket minnen från förr. Att få höra knastret av däcken mot gruset, doften av fläder när jag susade förbi och en stark orangeröd sol som lyste mot mitt ansikte.  Det var så bekymmersfritt och en sån frihet. Kan inte riktigt sätta ord på det, men det var nästan så jag funderade på att ta ett cykelvarv till för att komma ner på den här grusvägen igen… Fånga stunden råder jag alla till.  

Jordgubbssylt var det här!

$
0
0







































Hej svejs där ute! 
Lever ni? Tycker det ekar tyst från er. Vet att det är mycket utevistelse just nu. Men jag blir sååå glad om ni har ni lust att ge ifrån er ett litet livstecken :-) Ute i det härligt sommarvädret och jag hade absolut också gärna njutit av det, om inte Bella här hemma legat i hög feber. När ska detta ta slut undrar jag….grrrr! Det är märkligt hur barn klarar det här med hög feber oförskämt bra. En annan hade ju legat helt plakat om jag varit i närheten av hennes 40°C.  

Nu frodas de röda bären i landen och det är dags att fylla på med jordgubbssylt i frysen. Den här sylten är nog den som hängt med längst  och den är så otroligt enkel att göra. Det som tar tid är att rensa bären, sedan körs den snabbt i mixer/matberedare och vips har man en smarrig jordgubbssylt att festa loss på :-) Hur söt du önskar bestämmer du själv, men jag vill inte ha den så tok-söt. Så måtten nedan tycker jag är perfekt. 

Jordgubbar är dessutom kalorisnåla och proppade med nyttiga vitaminer och mineraler. Halten av C-vitamin är högra än apelsin och en portion ger dessutom en fjärdedel av dagsbehovet enligt Lennart Ennart (Ennarts hälsa blogg)


Önskar er en fin start på veckan!



Rårörd jordgubbssylt

1,3 kg jordgubbar
1 dl vatten
1 påse fryspulver
3 dl strösocker

Gör så här:
Kör jordgubbarna och vatten i en mixer/matberedare. Kör så länge tills du är nöjd med konsistensen  för sylten. Tillsätt fryspulver och strösocker och mixa/blanda ytterligare några varv. Sedan är det bara att hälla upp på burkar eller i fryspåsar. Jag tycker det funkar alldeles utmärkt med fryspåsar. De tar mindre plats i frysen och enkla att tina. I kylen håller sig sylten ca 1 vecka.





Festaostkräm på rostat bröd med parmaskinka och basilika

$
0
0






































Tjingeling!

I helgen har vi haft lite släktfest med moster, morbror och kusiner med familjer. Min lott blev att fixa tilltugg och en aktivitet för stora och små. Lite olika tilltugg blev det framdukat innan vi skulle ge oss av för lite promenad med aktiviteter utefter rundan. Som tilltugg blev det nåt som jag passande blev tipsad av från jobbet, (Tack Erika) Små rostade brödskivor med fetaostkräm på, som sedan toppades med parmaskinka och lite basilika. Blev mycket goda måste jag säga. Eftersom jag slängde ihop krämen på lite må få, har jag inte de exakta måtten. Ni får testa er fram helt enkelt.

Efter lite tilltugg och snacka begav vi oss iväg och första stoppet blev vid ett perfekt krabbfisk-ställe. Där blev de uppdelade  i två lag, och under 10 minuter skulle alla, stora som små fiska så många krabbor de kunde. De lag som fick ihop flest vann denna deltävling, som sedan följdes av några deltävlingar till bl.a. gissa vilken snaps som döljer sig i glaset, vilken ölkorv som de fick smaka på, vilken kakaohalt som chokladen innehöll, vilken alkoholhalt ölet hade osv.  Perfekt sätt att aktivera alla, där vinnarskallen infann sig hos många :-)

Nej, idag blir det ett kort inlägg, dags att packa väskan. Imorgon blir det jobb på Marstrand med möte och lite trevligheter :-) 

Ni kan även följa mig på instragram, och då som gourmetmorsan

♥ Ha det bäst, så hörs vi snart igen!








Festaostkräm på rostad bröd med parmaskinka och basilika

Baguett, skuren i skivor
Olivolja
Flingsalt

Gör så här:
Skär baguetten i tunna skivor. Lägg dem på bakplåtspapper och ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Låt svalna.

Fetaoströra
100 gr fetaost
1-2 dl kesella eller creme fraiche
2 msk majonäs
1/2 pressad vitlöksklyfta
Färsk strimlad basilika
Salt och peppar
Honung

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en skål och kör med handmixer. Smaka av med salt och peppar.


Bred krämen över det rostade brödet. Toppa med parmaskinka och färsk basilika.










Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten

$
0
0






































Tjaba tjena hallå!

Nu är det nedräkning på allvar. Sista timmarna, sedan är det semester. Yabadabadoooooo!  Åh morgonen till ära tittar solen fram och de har lovat klarblå himmel senare idag. Vilken start på semestern :-) De sista dagarna har man ju inte vetat om man ska ta på sig bikinin eller regnkappan :-) 

Förra helgen hade vi liten släkt-tillställning och min svägerska bjöd på en sån galet god tårta som hon hittat i Allt om mat. Kladdkaka med jordgubbar och passionsfrukt kan ju aldrig bli fel.  Kan lova er en riktigt smakupplevelse! Passar kanske bra inför helgen och jordgubbstider, som det nu är. 

Har varit och plockat på mig lite jordgubbar nu när det varit självplock, och jag blir så otroligt glad när ni läsare ger er tillkänna med ett hej. Blev nämligen det häromdagen och era ord värmer och jag blir så glad. Så stort TACK! 

Nej, nu ska jag iväg till jobbet för de sista timmarna. Hoppas ni också får en härlig fredag

Härlig fredag på er!






Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten
10 bitar
100 gr smör
3 dl strösocker
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
200 gr philadelphiaost/cream cheese
5 st passionsfrukter
2 dl mossade jordgubbar

Garnering: Färska jordgubbar

Gör så här: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta inte ut den ur formen.

Dela passionsfrukten och gröp ur den. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.

Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med saften från passionsfrukten och jordgubbsmoset.

Häll smeten över botten. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan ca 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.




Thaikycklingsallad - perfekt strandmat!

$
0
0






































Hej på er i sommarsverige!

Nu är den äntligen här… den härliga sommarvärmen. Dock en salig blandning av gassande sol, tunga moln som ibland bjuder på en och annan skur och så lite muller och blixtar på det. Precis som en svenska sommar brukar vara ;-)

Eftersom vädret idag (och inte vi heller för den delen) kunde bestämma sig för sol eller regn, begav vi oss efter mycket om och men, till Simstadion (Varbergs utomhusbad). Helt enkelt förena nytta med nöje, genom att få till lite simning. Riktigt härlig träning, som jag ska försöka få till nu när det är semester. Kanske jag till och med vågar mig på en löptur innan plurret ;-) 

Tror många med mig får idétorka på vad man ska hitta på att packa ner i matkorgen inför sommarens stranddagarna. Känns det igen? Det så lätta att det blir mackor, eller den där vanliga salladen som man så lätt slänger ihop. Inget fel i det, men ibland kan man behöva lite inspiration. Så idag tänkte jag tipsa om en riktigt fräsch och god sallad med asiatiska smaker som hela familjen gillade. Barnen åt kycklingen med spagetti istället för sallad, för det där gröna bladen är nog riktigt farliga enligt dem. 

Av oss fick rätten fullpott, så den kommer absolut åka med i vår strandväskan fler gånger i sommar. För det kommer bli många stranddagar, eller hur? Sommaren har ju bara börjat :-)


Ta hand om er






Thaikycklingsallad

4 personer

2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
2 msk fisksås
2 krm svartpeppar
Ev. lite salt
10 cm finstrimlad purjolök al.t salladslök
2 avocado
2 st romansalladshuvud
2 tomater

Dressing:
1 röd chili, finhackad
2 msk pressad citron
2 msk fisksås
2 msk sesamolja
2 msk råsocker

Garnering:
Färs koriander
Cashewnötter alt. jordnötter

Gör så här:
Skala och hacka vitlöken. Kör kycklingfiléerna i matberedare alt. använd. kycklingfärs. Kör tills du tycker filéerna är finfördelade.
Stef kycklingfärsen i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt steka ytterligare nån minut. Tillsätt citronsaft, fisksås, peppar och ev. salt.
Dressing:
Dela, kärna ut och finstrimla chilin. Blanda alla ingredienser till dressingen.
Strimla purjolöken. Kärna ut och gröp ur avocadon och dela den i mindre bitar. Dela tomaten och skäls salladen och dela den i mindre bitar. Blanda sallad, löken, tomater och avocado. Fördela den ljumna kycklingfärsen över salladen och ringla över dressingen. Strö över nötter och färsk koriander.

Ska ni ta med salladen går det bra att värma kycklingfärsen och förvara den i mattermos tills det är dags att servera.




Karibisk sallad eller Mormors krämiga plocksallad

$
0
0








































Hej på er ute i sommarhettan! 

Hoppas ni njuter för fullt och inte har alltför hett utan att ni klarar av det ;-) Här har det varit stranden som gällt det sista dagarna, för att vara hemma smälter man ju bort ;-) Idag blev det till och med båten till Balgö och det är en av de saker som man måste göra varje sommar. Inget besök på Balgö=Ingen sommar :-) Balgö ligger en bit utanför Varberg och nås endast med båt och är ett naturreseverat. Därute är vattnet helt kristallklart och inte så mycket människor. Idag fick vi nästintill en hel badvik för oss själv, det hör inte till vanligheterna. Det gäller att passa på, det sägs att annat väder är på ingång… vi får väl helt enkelt se. 

Igår lovade jag er recept på min favoritsallad just nu, och den är inspirerad lite smått av karibien skulle man kunna säga. Passar perfekt dessa tider när termometern visar över 30 grader, eller hur? ;-)
En köttbit på grillen, denna goda sallad sedan är middagen kirrad! 

Nej, nu kommer min blomsterflicka med ännu en blomma. Med de här så bedårande små blommorna som hon ger mig (klöverblommor), så kommer jag nog snart ha en liten, med betoning på liten bukett att sätta i vasen ;-)


♥ Chillevippen på er!






Karibisk sallad
4 personer

1 påse blandsallad
2 avocado
1/4 vattenmelon i kuber
1 påse mozzarella kulor
3-4 stjälkar selleri, i bitar
1/2 gurka
3 tomater alt. cocktailtomater
Rostade hasselnötter (Rostas i stekpannan några minuter, med lite salt)
Rostad kokos (Rostas i ugnen på 200 grader, tills den fått lite brun färg)

Låt var och en ringla lite citronvinägrett över salladen.


Citronvinägrett
3 msk vit balsamico
3 msk olivolja
salt och peppar
Pressad citron samt lite rivet skal.





Mormor Karins krämiga plocksallad
Den här salladen är otroligt gott tillbehör. Det är ett gammalt, gammalt klassiskt recept som gått i arv från generation till generation. Min mamma introducerade dett recept för mig, som jag absolut kommer föra vidare. Det är sååååå otroligt gott!

Plocksallad, i grova bitar

Dressing:
1 dl vispgrädde, vispad lätt
4 tsk strösocker
3 tsk ättika, 12%
1 äggula
salt och peppar

Gör så här:
Vispa grädden lätt och blanda med strösocker, ättika, äggula och smaka av med salt och peppar.
Blanda till sist ner salladen.



Karibisk sallad
Mormor Karins krämiga plocksallad

Många blommor blir det...

Hallongrottor med vildhallon!

$
0
0







































Mannen har varit i Berlin och kollat in VM-finalen och jag har tagit dagarna till att husera med bak och matlagning, vilket jag tycker är skön avkoppling.  Åh så älskar jag att få ihop den där bilden som gör baket eller maträtten extra härlig. Perfekt med en mamma och pappa som sparat mycket i sina gömmor. Ibland gnäller jag över att de inte slänger, men såna här stunder är jag evigt tacksam att det finns massa saker att använda när jag ska fota. Gillar denna sysselsättning när regnet smattrar mot rutan, och det inte finns nån som helst stress till stranden eller andra sysselsättningar.

Min moster har grym koll på bra hallonställen, så under några timmar gav vi oss ut och plockade vildhallon. Finns nog inget som är så gott som hallon, eller vad tycker ni? I kakor, desserter, saft, sylt… jag listan kan göras lång, men det är ju så otroligt gott i drinkar, så det blir det nog imorgon när det vankas lite tjejparty med drinkar i fokus :-)

Tyvärr känns det som det är sluttampen av hallon här omkring, men hittar man ett bra ställe finns det fortfarande möjlighet att få ihop några liter. Så skynda er ut i skog och mark för dessa underbara röda små bär.



♥ Kram




Mammas syltkakor
ca 30 st

1 hg socker
2 hg margarin/smör
3 hg vetemjöl

Gör så här:
Kör allt i en matberedare till den slät massa. Rulla degen till ca 30 små bollar. Tryck ner ett finger och fyll med valfrisylt (Jag tog hallon)

Grädda i 175°C i ca 10 minuter, tills de blivit gyllenbruna.

Ta ut kakorna och låt svalna. För dekorativa kakor kan man spritsa lite florsocker runt sylten.

Florsocker dekoration
Blanda 3/4 dl florsocker
1-2 msk pressad citron
Blanda ihop till en fast kräm.







Pulled Chicken med hembakt tortillabröd

$
0
0








































Tacos har ju länge varit en favorit i mångas hem de senaste åren. Nu träder den in i ny form. Inte bara tacofärsen får göra sig hörd, utan nu får pulled chicken beträda våra matbord. Allt tillgat med mycket kärlek och långa kok. Det bästa är att det sköter sig själv i ugnen. Under tiden ser du till att få en härlig blandning av tillbehör till din pulled chicken. Endast 2 timmar i ugnen, sedan har man härlig god och mör kyckling till sina egna bakade tortillabröd. För har du en gång bakat egna tortillabröd, kommer du troligen alltid baka de, då du uptäckt hur enkelt det faktiskt är. Vilka tillbehör du vill ha är upp till dig, men ett måste i min pulled chicken är den picklade rödlöken och ört- och vitlöksdressingen, sedan är det fritt fram att fylla den med smarriga tillbehör. Endast fantasin som sätter stopp. 


♥ Njut!




PULLED CHICKEN
4-6 personer

Hel kyckling ca 900-1000 gr
Salt
2 dl BBQ-sås, hickory
1,5 dl vitvins vinäger
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg den hela kycklingen i en ugnsfastform med lock. Salta kycklingen. Blanda BBQ-sås och vitvins vinäger.
Häll blandningen över kycklingen. Lägg på locket och in i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar. Ta gärna ut efter en timma och rör runt, in i ytterligare 1 timma. Låt svalna. Ta upp och rensa och dra av kycklingköttet i bitar.


TORTILLA
Ger ca 15 mindre bröd eller 7 stora

5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt, gärna flingsalt
50 gr smör
3 dl kokande vatten

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en matberedare som är monterad med kniv och kör tills det blivit en deg. Ta ut degen ur bunken på mjölat bakbord. Dela i 15-18 delar. Lägg den under en plastfolie, så de inte torkar. Rulla till bollar och kavla ut till runda tunna kakor. Gör dem en i taget och grädda dem, en i taget i en liten stekpanna i ca 1 minut på varje sida.Slå in de nygräddade tortillabröden i en handduk så att de mjuknar och håller sig varma.

ÖRT- och VITLÖKSDRESSING
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
1 dl finhackade blandade örter, ex. basilika, persilja, gräslök
1 msk honung
Chilipeppar
Salt och peppar

Gör så här:
Bladna creme fraiche med majonäsen och honungen. Hacka örterna och tillsätt. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar.


PICKLAD RÖDLÖK
1 burk

3 stora rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt

Gör så här:
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Slå den varma lagen över den skivade löken och låt den gärna stå några timmar för bästa resultat.
Men det funkar att serveras den efter några minuter.



FÖRSLAG PÅ TILLBEHÖR:
Sallad
Majs
Ananas
Picklad rödlök
Avocado
Tomat
Gurka
Ört- och vitlöks dressing


SÖTPOTATISKLYFTOR

Dela potatisen i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och flingsalt. In i ugnen på 225 grader, till potatisen blivit mjuka och fått fin färg.




Jordgubbs- och flädermojito

$
0
0






































Så var det dags igen för en galet god drink med jordgubbar, lime och fläder. Den funkar utmärkt att göra alkoholfri också. Lägg ner lite tid och kärlek på att mortla limen och de färska jordgubbarna och den färska myntan så smakerna blandar sig väl. Så kan jag lova er en ny favorit :-)

Nu måste jag fundera ut vad min drink inför kvällens tjejfest ska vara. Kanske denna, kanske en annan… Får nog bege mig ut till köket och ta fram shaken, man måste ju testa av innan ;-) Har ni några favoritdrinkar får ni gärna dela med er… finns nog många som blir glada då, för jag har märkt att det är många av er läsare som uppskattar när det lägga upp just drinkar så här på sommaren :-)



Härlig kväll på er!



Jordgubb- och fläder mojito
1 drink

3-4 jordgubbar
1 lime
2 cl flädersaft, koncenterarad
2 cl sockerlag, smaksatt med mynta
4 cl rom, ex. Captain Morgan
Mycket is.
Färsk mynta

Gör så här:
Koka sockerlagen, låt svalna.
Dela limen i bitar. Blanda jordgubbar och lime i en glasburk tillsammans med några blad färsk mynta.
Mortla jordgubbar, lime, mynta, sockerlag och den koncenterarde flädersaften. Tillsätt romen och blanda runt.
Tillsätt is och servera, gärna i glasburkar.


Sockerlag med mynta
2 dl socker
1 dl vatten
2 kvistar färsk mynta

Gör så här:
Koka socker, vatten och mynta några minuter. Ställ av och låt svalna. Häll upp på flaska och ta fram när du ska göra en riktigt god drink.








Parmesan- och örtgratinerade havskräftor

$
0
0



































Hej på er!
Hoppas ni njuter lika mycket av den fina sommaren som jag gör. Vilken sommar vi har. Det är annat än vår semestervecka i maj på Cypern ;-) Sverige levererar och visar sig från sin bästa sida. Me like :-) Jag och familjen har tillbringat den mesta tiden på stranden eller hemmavid med att greja i vårt trädgård. (Se bilder längre ner) Målat och fixat med vår altan så nu äntligen börjar den ta form. Så ruskigt nöjd med resultatet :-) Ligger just nu och bloggar i vår nymålade hammock och njuter för fullt. (Gick åt ett antal sprayburkar ska jag tala om, men det var det värt ;-)) Klockan är 21 och vi har ca 23 grader. Helt otroligt! 

Det har ju blivit mycket strandmat och enklare maträtter det sista. Häromkvällen frossade vi i kräftor från Getteröns Fiskrökeri. Det har såååå galet goda kräftor. Perfekt kokta och smaken är riktigt, riktigt fin. Har ni möjlighet kan jag varmt rekommendera era att åka dit. 
Kräftor med någon god sås, bröd och västerbottenpaj, finns det nåt bättre? Knappast! Recept på bästa ostpajen hittar ni här! Skulle ni få några kräftis-rackare över, så gratinerad dem. Det är såååå galet gott det med :-) Rikligt med parmesanost, vitlök och persilja... behöver jag säga mer :-)



Kram på er alla underbara bloggläsare



Parmesan- och örtgratinerade havskräftor
4 personer som förrätt

4 kokta havskräftor, delade på mitten

1 dl finriven parmesanost
3 msk smör
1 msk finhackad persilja
1 vitlöksklyfta, pressad 
salt, svartpeppar

Servering:

Citronklyfta
Bröd/Vitlöksbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Gröp ut stjärten på havskräftan och dela den i bitar. Blanda smör, parmesanost, persilja och vitlök. Salt och peppra och tillsätt kräftköttet till smör- och ostblandningen. 
Fördela röran i kräftstjärtsskalen.
Lägg dem i en ugnsfast form och in i ugnen 0+ 250 grader i ca 4-5 minuter.
Servera direkt med en brödskiva. Önskas vitlöksbröd, går det alldeles utmärkt att göra lite mer av parmesan- och örtsmöret och användas på bröd som kan rostas i ugnen och serveras till kräftorna.
Servera gärna med en citronklyfta.




Härligt med kvällssol!
Enkla plastkrukor från Hammarplast fick förgylla denna grönskande vägg





 

Tomat- och paprikasoppa med mozzarella och basilika

$
0
0






































Att dagarna är svettiga är helt okej, och när kvällarna är lite svalare känns riktigt riktigt bra det också. Man blir inte helt slut, utan får lite lagom kvällstemperatur. Det är något som jag faktiskt uppskattar just nu. Nu orkar man ju till och med ge sig ut på en löprunda utan att storkna ;-) Vad det gäller maten är det mest enkel och lätt mat som uppskattas. Soppa är väl inte den mest lätta maten kanske, men när den görs på paprika och tomater och toppas med basilika och mozzarella, ja, då måste jag nog ändå säga att det är ganska lätt ändå. Servera med lite gott surdegsbröd och prosciuttochips till för den som vill mätta magen lite mer. 

Hoppas ni gillar´t!


♥ ♥  




Tomat- och paprikasoppa med mozzarella och basilika
4 personer

1 gul lök
2 röda paprikor
2 potatisar
Olivolja
2 hönsbuljongtärningar
5 dl vatten
2 burkar krossade tomater á 400 gr (Gärna Mutti)
Salt och peppar
1 mozzarella á 125 gr
Finrivet citronskal
Strimlad basilika

Gör så här:
Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och skär potatisen i bitar. 
Fräs löken och paprikan i olivolja i 5minuter. Tillsätt potatisen och smula ner hönsbuljongtärningarna och fräs under omkörning. Tillsätt vatten och krossade tomater och koka tills potatisen mjuknat. Krydda soppan med salt och peppar.
Häll upp soppan i djupa tallrikar och smula över mozzarellan och rivet citronskal och strimlad basilika.

Servera med gott nybakat bröd och ev. torkad prosciuttochips


Torkad prosciuttochips

8 skivor prosciuttoskinka

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
In i ugnen i ca 8-10 minuter, så får man som chips. Håll koll så de inte bränns.
Jättegott att servera till soppan.




Falsk fläskfilé med rotfrukter och favoritsallad!

$
0
0






































Hej på er!

Har faktiskt tagit lite semster från ALLT, även bloggandet som ni märker. Men nu är jag tillbaka. Jag har faktiskt inte tagit semester när det gäller matlagning, så jag har massor att delge er framöver. Det har blivit mat av vad säsongen erbjuder såsom gurkor, tomater, nypon, rotfrukter m.m. Så det är faktiskt det som ni kommer få ta del av. Idag blir det härlig rotfrukter i ugn tillsammans med min favoritsallad med mozzarella och nektariner och tomater. Till detta blev det falsk fläskfilé som jag hade gjort en laddning och fann i frysen. Perfekt att ha där och ta fram när man behöver mat till många, eller fylla på med lite matlådor inför kommande arbetsdagar. För det är faktiskt de sista semesterdagarna för denna här sommar som börjar gå mot sitt slut. Men än är det några dagar kvar som jag ska njuta och suga ut det sista ur :-)

Vi har tillbringat två dagar i Vimmerby och besökt Astrid Lindgrens Värld. Det var verkligen en sagoidyll, så otroligt fint och mysigt för både stora och små. Lovar återkomma inom kort med bilder och tips på den resan.

Men tills dess får ni njuta av den här goda middag, Falsk fläskfilé, men rotfrukter och sallad.


♥ ♥  




Falsk fläskfilé
4 personer

Blanda 500 gr nötfärs med 2 msk aromat.
Rulla till 2 korvar och rulla in dem i plastfolié. Frys i minst 1,5 timma. 
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och stek.

Häll över 2 dl örtcreme fraîche och 2 dl grädde och tillsätt lite guldsoja för färgens skull till köttet. 
Låt puttra i 15 minuter, tillsätt ev. lite peppar om man önskar.

Servera med rotfrukter och sallad!

Rotfrukter i ugn
Potatis
Rödbetor
Polkabetor
Gulbeta
Palsternacka

Dela rotfrukterna i klyftor och lägg på plåt. Ringla över olivolja och salt. 
In i ugnen på 225 grader, tills rotfrukterna fått fin färg och är mjuka.

Favoritsallad

En påse blandsallad
2 nektariner
1 ask halverade cocktailtomater
1 boll mozzarella
Ringla över balsamicosirap






Melonfrossa!

$
0
0







































Visste ni att meloner tillhör gurksläktet? Jag hade inte en susning om det. Inget jag heller hade gissat på om någon frågat mig. Man lär så länge man lever :-) Nu råder det ju melonfrossa och de är bra pris på melon i våra butiker, så behöver ni tips inför helgen på dessert eller ett otroligt gott mellanmål kan det här kanske va nåt? Blanda olika sorters melon med olika sorters bär. Vill man lyxa toppar man med en kula glass, så har man en härlig, enkelt och god dessert att mumsa på. Trevlig att serva i en urgröpt melonhalva som man lätt gör med ett kuljärn, så får man fina melonkulor att lägga i. 


♥ Kram på er 





Melonkorg


Gröp ut de melonsorter som du gillar
Galiamelon
Cantalopuemelon
Honungsmelon
Vattenmelon
Hallon
Blåbär
Ev. glass
Garnera med mynta

Utflykt till Strömma Farmlodge

$
0
0

Ni som befinner er i och runtomkring Varberg med omnejd har väl knappast missat att höra talas om Strömma Farmlodge. Ett sommarcafé som öppnade i juni och som gjort sån succé. Många pratar om det och många har varit här och tagit en fika, löst Melodikrysset, dansat Zumba eller rent av övernattat kanske? Helt underbar miljö har detta stället byggts upp på. En gammal kvarn och gård med sin gamla charm och man kan höra ån som rinner under träplanken i kafét när man njuter av sin kaffe i klassiska gamla udda kaffekoppar och hembakad paj, kaka eller vad man nu är sugen på till kaffet. Helt unikt och så galet charmigt! Jag är helt förälskad i stället. Så har ni inte varit här, kan jag varmt rekommendera en utflykt hit. Jag kommer definitivt göra fler besök hit. Vill du läsa mer om Strömma Farmlodge gör du det här! 

♥  Kram













Uppslaget och tomatrecept från Gourmetmorsan

$
0
0







































Skepp o´hoj!

Första dagen efter semestern och jag konstaterade att man kommer snabbt in i rutinerna igen. Vilket jag tycker är ganska skönt faktiskt. Barnen rusade in på förskolan imorse, märks att de saknat både kamrater och sina underbara förskollärare. Tillbaka på jobbet insåg jag snabbt att de är bara å kavla upp ärmarna och gå en spännande höst till mötes. Mycket roligt på gång, vilket gör att det hela inte blir så betungande. Läser för tillfället boken "Vart är du på väg och vill du dit?" av Christer Olsson.  En bok som ger en så många tankar. Han berättar mycket om att det är viktigt att älska det man gör, och kanske ännu värre att inte få göra det man älskar. Det är alltför många som vill göra något annat, byta jobb etc. Gör det nu uppmanar jag er! Livet är alltför kort för att skjuta upp det till morgondagen. 

Går jag till mig själv finns det så otroligt mycket som jag tycker är kul så jag har svårt att sålla. Matlagning och bloggandet är för mig något som jag brinner för, lika mycket som mitt jobb inom marknadsföring. På min fritid är det mycket mat som mina tankar kretsar kring förutom då jag försöker snöra på mig mina löpardojjor och ge mig ut för att rensa huvudet och få njuta av den där sköna känslan efteråt. (Har ännu inte kommit till det stadiet, då jag känner att det går som den dans de där löpstegen) 

Nu låter det som jag tycker allting är så där roligt för jämnan. Så är det så klart inte, jag har också berg och dalar. Men vad jag försöker säga är att, se till att övervägande tiden hålla på med sånt som du tycker är roligt och som ger dig energi. 

Idag var det extra kul när jag hämtade posten och Gourmetmorsan kommit med på ett hörn med ett litet recept på soltorkade tomater i dagens "Uppslag" som ges ut av PostenNord. Perfekt nu när det frodas av tomater i våra växthus och land. Det funkar ju alldeles förträffligt att köpa dessa godsaker också. Vill ni njuta av goda tomater till hösten, tycker jag absolut ni ska ge er i kast med receptet nedan.



♥  Ta hand om er!










Perfekt för fredagsmyset - Pulled Chicken med härliga tillbehör

$
0
0


Oj, vad dagarna går fort. Man hinner knappt blinka så är det fredag igen, snart :-). Kan tänka mig att det kanske blir fredagsmys iform av taco-fredag i mångas hem. Många har ju kommit in i jobb, förskola och nästa vecka är det skolans tur att starta upp sin verksamhet.

I veckans Varbergs Posten bjöd jag på en lite nytappning av fredagsmys, Pulled Chicken i tortillabröd med smarriga tillbehör. Sommaren vill vi ju hålla kvar så länge det bara går, så även en lite svlakande dryck från sommarens frukt och bär kan ni också njuta av. Har blivit riktigt poppis här hemma! Hoppas det ska smaka!

Ni hittar inläggen och recepten här!

Jordgubbs- och flädermojito

Pulled Chicken med tillbehör


Kram

Utflyktsmålen duggar tätt!

$
0
0








































Sol och moln utlovade väderprognosen, så vi slog till på en dagsutflykt till Ven. Trevlig, men det är ju helt klart bäst när solen gassar och man gör stopp för lite bad och matintag. Istället blev det stopp för att värma sig och söka skydd för blåsten. Burrr vad kyligt det blivit fort. Känns redan som hösten dundrat in. Nå väl, efter en runda på Ven, och tillbaka i Landskrona styrde vi kosan mot Höganäs och  Garage Bar. En riktigt schysst krog som ligger granne med Höganäs Saluhall, Magasin 36, och Höganäs Bryggeri. Ägarnas tre gemensamma intressen för mat, musik och motorer går inte att ta miste på. 


Maten är Junk Food Royal med influenser från amerikanska söder och Mexico. På menyn finns nåt som passar alla, så hit kan du ta med familjen eller vännerna och få en matupplevelse till hygglig peng. Vi kommer definitivt att besöka detta härliga ställe igen, då det finns mer på menyn som gjorde oss nyfikna. Ska tilläggas att servicen och bemötande man fick var nåt utöver det vanliga. Så ska ni göra en utflykt så ta er hit, säger jag bara. 

 Garage - Good stuff for good people










Syltade cocktailtomater och inlagd gurka

$
0
0






































Nu fylls förråden på här hemma med massa härligt gott att ta fram när höstvindarna viner och mustiga grytor står och puttrar på spisen. Finns det nåt bättre att ta fram än minnen från sommaren och allt gott som den bjuder på? Eftersom det är gott om tomater just nu, och man kanske inte hinner äta upp alltihop just nu, passar det ju galet bra att sylta in och ta fram lite senare. Liksaså gör jag med gurkorna som blir över. Min mormor var en hejare på att lägga in gurkor efter ett gammalt beprövat recept. Så några burkar av dessa galet goda inlagda gurkor blir det också. Kan tala om att gurkorna är det sån åtgång här hemma för hela familjen älskar dem. Jag skulle nog kunna lägga in hur mycket som helst. Skulle behöva ytterligare en kyl inser jag :-) 

Det har även blivit inlagda nypon också som jag ska dela med mig av. Kommer inom kort, så håll utkik. 

Nu blir det strax lite TV-tittande och nya programmet "Leifs restaurang"!


 Vi hörs!




Syltade cocktailtomater

1 kg cocktailtomater i olika färger
1 dl salt
3-4 kvistar färsk timjan

Lag:
2 dl ättika 12%
3 dl vatten
3 d socker
1 msk vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk färsk finhackad ingefära
3 kryddnejlikor

Gör så här:
Sköj och dela tomaterna. Lägg i en form ch strö över salt. Låt stå i 2.3 timmar i kylen för att suga ut vätskan. Ta fram och skön tomaterna och lägg dem i glasburkar med lock tillsammans med timjan.
Skala och hacka ingefäran och blanda med övriga ingredienser till lagen. 
Låt alltsammans koka upp. Skumma av om det behövs. Häll därefter lagen över tomaterna. Tätslut burken och låt den stå kallt. Servera till en god gryta eller i sallad. 




Syltgurka på gammalt vis

1 liter vatten
1 msk salt
1 kg socker
En hel kanel
En påse torkad hel ingefära
5-6 stora gurkor

Gör så här:
Blanda vatten, ättika, socker, kanel och ingefära i en kastrull. Låt koka upp. Skala gurkan och dela den på längden och gröp ut kärnhuset. Skär den i skivor. Lägg i gurkan i lagen och låt det koka upp igen. Ta bort från plattan och låt svalna.
Häll upp i glasburkar med tätslutande lock. Ställ kallt. Servera till härliga mustiga grytor eller kött. Det funkar utmärkt till klassiska köttbullar också. Av receptet blir det ganska mycket. Det går perfekt att halvera det, om man önskar.







Tapasfredag!

$
0
0






































Tapasfredag och mys med familjen blir det ikväll. Då jag har varit iväg i jobbet nu några dagar, längtar man riktigt efter att få hoppas upp i soffan och mysa med mina små och (stor) älsklingar :-)
Det får nog bli något enkelt och som går snabbt. Fredagar brukar vara en sån där dag som man vill få fram nåt snabbt på bordet, då passar en tapas planka helt perfekt. Det bästa med det är att man plockar, äter, plockar lite till och äter ännu mer… sedan är man så proppmätt så man orkar inte göra nåt mer efter det ;-)  

 Happy friday!


Parmaskinka
Pepparsalami
Chorizosalami
Färsk Ananas
Druvor
Physallis
Olika ostar
Fikonmarmelad
Kex
Nybakt bröd











































Efter att ha varit helt såld på Cederbergs vita vin, har jag nu också fått beställt några flaskor av deras röda vin också. Det liksom det vita vinet hamnade bland mina favoriter. Så här beskrivs vinet:
Ett fruktdrivet vin med aromer av mörka plommon, hallon och choklad med lätt rökig nyanser ifrån faten och en len krämig textur. Vinet kommer från Sydafrika och familjen Niewiudt har ägt marken sedan slutet av 1800-talet. På marken har det tidigare odlats både tobak och frukt innan man 1973 planterade de första stockarna. Det långsiktiga arbetet sedan starten har gett resultat och idag rankas Cederberg bland de allra bästa vinproducenterna i Sydafrika och definitivt en av de bästa när det gäller Chenin Blanc. 
Vingården ligger på mer än 1000 meter över havet och är den högst belägna vingården i Sydafrika. Med kalla vintrar som innehåller snö och svala vindar under den varma sommaren är området idealiskt för rena och eleganta viner. 52 hektar vinodling och vingården kännetecknas av stor noggrannhet. De handplockade druvorna genererar riktigt hög kvalitet. 

Jag tycker det är roligt att få lite historik kring vinproducenten, och jag vill tillägga att detta är inget köpt inlägg utan endast mina egna åsikter. Fakta kring producenten Cederberg är taget från JS Wineclub Vill du läsa mer gör du det på Cederbergs hemsida

Vinet kan beställas ur Systembolagets beställningssortiment.


Tomatpaj a la Gourmetmorsan

$
0
0







































Tomat är en av Sveriges mest använda grönsak. Tomater har räddat många middagar. Nu är det högsäsong för de där underbara tomaterna som nu frodas i våra land och växthus. (Det går ju precis lika bra att införskaffa sig denna grönsak i våra livsmedelsbutiker om man inte har tillgång till egen skörd)

Ju längre tomaterna får sitta på plantan desto mer utvecklas smaken, det säger ju sig självt eller hur? Nåt som vi här hemma inte tycks klara av särskilt bra. Vi har så mycket kli i fingrarna, så snabbt som attan är vi framme och knipsar av och stoppar in i munnen i tron att ingen annan i familjen ser oss. Det finns ju inget så gott som solmogna små cocktailtomater från egen skörd, eller hur? 

Som sagt det finns en uppsjö av olika sorter och varianter, det är bara att välja och vraka bland plommon-, biff- eller körsbärstomater i alla dess olika färger och former. Det är en fröjd för ögat när man enkelt blandar olika färger av tomater tillsammans med lite god olivolja, vinäger, salt och peppar och rödlök till en enkel tomatsallad.  Av dessa söta underbara tomater är också denna tomatpaj himmelskt god. Tillsammans med lite ost, senap, lök och färsk basilika, då får smaklökarna sig en riktigt härlig tomatfest må jag säga. 


På återseende!




Tomatpaj a la Gourmetmorsan
4-5 personer

Pajskal:
100 gr smör
2 dl mjöl
2 msk vatten

Fyllning:
500 gr tomater i olika förger, gärna mer.
2 vitlöksklyftor
2 gula gula lökar, hackade
1,5 dl västerbottenost, riven
1,5 msk sötstark senap
1 dl hackad färsk basilika

Gör så här:
Blanda smör, mjöl och vatten i en matberedare till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Låt vila i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

Skala och hacka den gula löken och vitlöken. 
Stek löken lätt i stekpanna så den blir gyllengul.
Dela tomaterna i mindre bitar.
Grovhacka basilikan och riv osten.
Blanda tomater, lök, vitlök, ost, senap och basilika i en skål och blanda alla ingredienser väl.
Häll upp i pajskalet och strö över lite mer riven ost om så önskas. 

In i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. 
Ta ut och låt stå minst 30 minuter så den får sätta sig. 
Går perfekt att förbereda och värmas lite lätt strax innan servering.
Tips är att ringla lite smaksatt vinäger över pajen tex. jordgubbsvinäger. Helt ljuvligt!

Servera med lite kallskuret och sallad.






Viewing all 211 articles
Browse latest View live